FIZIKA SZÍNRELÉP

KONFERENCIA ÉS MÓDSZERVÁSÁR
SZÉKESFEHÉRVÁR, 2000. szeptember 22-24

Helyszín: József Attila Fiúkollégium Székesfehérvár

A CERN, az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) és az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csatlakozó programja a Tudomány és Technológia Európai Hete 2000 rendezvényhez.

Az utóbbi években a természettudományos nevelés népszerűsége csökkent, ezt a napi tapasztalatokon kívül igen komoly, egyetemi szinten elvégzett felmérések is bizonyítják. A jelenség nemcsak hazánkra jellemző, hanem világszerte tapasztalhatjuk megnyilvánulásait, pl. csökken a természettudományi karokra jelentkező hallgatók létszáma, kevesebben választják a fizikát érettségi tantárgyként. Az Európai Unió által minden évben megrendezett "Tudomány Hete" az idén a fizikával foglalkozik. Az általuk meghirdetett konferenciafelhíváshoz csatlakozva az Eötvös Loránd Fizikai Társulat rendezi meg a felhívásban szereplő "Physics on Stage" konferencia magyar eseményeit, és szervezi meg a legjobb magyar fizikatanárok CERN-béli bemutatkozását.

A magyar rendezvények közül már lezajlottak a fizikatanári ankétok, a debreceni fizikai napok. Előttünk áll még a magyarországi főesemény, egy bemutató konferencia Székesfehérváron, és egy sajtókonferencia a Magyarországon idén tartott eseményekről.

Erre a konferenciára várunk mindenkit, akinek új ötletei vannak a fizika tanításának érdekesebbé tételéhez. Keresünk kísérleteket, módszereket, új tananyagokat. Kérünk mindenkit, aki be tud mutatni bármi olyasmit, ami hozzájárulhat a fizika népszerűsítéséhez, jelentkezzen A FIZIKA SZÍNRELÉP szervezőbizottságánál, vegyen részt ezen a rendezvényen. A bemutatott anyagokat összegyűjtjük, valamilyen formában közzétesszük.

Mivel a határidő szűk, kérjük, hogy aki ezt a felhívást olvasta, legyen szíves kollégáinak, ismerőseinek legyen szíves ajánlani.

A konferencia egyben "selejtező" is a Svájcban tartandó központi rendezvényre. November 6-tól 10-ig Genfben kerül sor a "Physics on Stage" nemzetközi konferenciára, amelyen négyszáz fizikatanár, tudományos újságíró, oktatáspolitikus, tanárképzésben dolgozó oktató vesz majd részt. A kiválasztott tanárok utazási és tartózkodási költségeit a szervezők fedezik. A kiutazók műhelyeken, a felállítandó magyar stand bemutatóhelyein, plenáris előadásokon szerepelnek majd.

Kérjük tehát, hogy akit a rendezvény érdekel, be akar mutatni valamit, műhelyt tart, kiállít valamit, jelentkezzen szeptember 4-ig a következő címen: Ujvári Sándor

Jelentkezni a tervezett program vázlatával lehet. A konferencia rövidsége miatt a szervezőbizottság a programok közül válogat, és a legjobbakat hívja meg Székesfehérvárra. Ha lehet, a vázlatokat angolul is kérjük, és Fehérváron, amit csak lehet angolul kérünk előadni. Ha valaki eszközt mutat be, ahhoz legalább angol nyelvű leírást kell készíteni, mivel a CERN-beli rendezvény hivatalos nyelve az angol. A meghívott előadók számára székesfehérvári konferencia előreláthatólag ingyenes lesz, (ez a résztvevők számától is függ), vagy csak minimális hozzájárulást kérünk a résztvevőktől. A nézőknek kb. 7000 Ft a szállás, az étkezés, és a szervezési költség. Társulati tagok valószínűleg kedvezményt kaphatnak. Örülnénk, ha érdeklődő diákok is el tudnának jönni, számukra kedvezményes szállást és étkezést biztosítanánk. A lehetséges résztvevők száma korlátozott, a jelentkezési sorrendet figyelembe vesszük a jelentkezés elfogadásánál.

Várunk mindenkit Székesfehérváron!